28.03.15

Sexuální chování koček

Koťata dosahují pohlavní zralosti kolem šesti až deseti měsíců života. Náznaky sexuálního chování se
Tyrell Mutiny In Heaven alias Mutinek
však mohou projevovat již dříve. Doba, od kdy jsou kočky i kocouři schopni se rozmnožovat, je individuální. Je to dáno plemenem, hierarchií ve smečce, prostředím chovu i samotným zvířetem. Nejvhodnější k chovu je použití kočky starší jak jeden rok. Projevy sexuálního chování jsou v některých případech dosti výrazné a majitel to v tomto období nebude mít jednoduché.

U kocourů se toto chování projevuje zejména značkováním území velice páchnoucí močí. Zde je to též rozdílné u jednotlivců, jelikož jsou i nepáchnoucí a čistotní kocouři. Když si kocour značí své teritorium, dává tím najevo, že je k dispozici a zároveň tím varuje ostatní kocoury před vstupem do jeho území. Kocour je schopen ke krytí téměř kdykoli, v kteroukoliv roční i denní dobu. Proto je nutné zvážit, jestli jeho aktivita bude využita nebo bude jen znepříjemňovat jak život majiteli, tak i sousedům. Kocourům nezáleží na rase, vzhledu, příbuzenském vztahu či zdravotnímu stavu, jediné co ho může odradit od kočky je to, že mu bude nesympatická. Svou milostnou náladu naznačuje naříkáním nebo neklidným pobíháním okolo ní. Některé kocoury lze chovat společně bez větších problémů, ale jeden z kocourů se nepáří, pokud je v blízkosti ten druhý, více dominantní.

Kočka po dosažení pohlavní zralosti je poprvé v říji. Říje se u ní projevuje zprvu zvýšenou mazlivostí a přítulností, prohýbá se a nastavuje zadeček. Poté si začíná lehat, převalovat, a pokud se dotkneme nebo škrábeme-li ji nad kořenem zadečku, prohne se a začne přešlapovat. Někdy se kočka stává i nečistotnou, jelikož může i po troškách močit. Kočky v říji nekrvácí jako feny. Projevy říje jsou většinou výrazné, ale opět i zde záleží na individuálním temperamentu kočky. Někdy běhá neúnavně po pokoji či naříkavě vříská, což připomíná dětský pláč. U volně žijících koček, které si musí obstarávat potravu samy, se říje objevuje přibližně dvakrát do roka. U koček, které mají zajištěnou potravu a žijí v bytě, se říje projevuje častěji. Jestliže kočka není kryta, říje se neustále vrací. Pouze v době říje může být kočka oplodněna a nejvhodnějším dnem je třetí.

K záležitosti rozmnožování zvířete se stavte vždy zodpovědně. Musíte uvážit to, jestli na chov máte dostatek času, peněz a místa pro budoucí koťata. Koťátka jsou sice krásná, ale musíte si uvědomovat, že se jich může narodit několik a určitě si je všechny nemůžete nechat doma. Dát je do útulku či někde pohozená, to není řešení a je to proti lidské morálce. Vždy se přeci musíte postarat o všechny potomky své kočky i kocoura.

Jestliže nehodláte zakládat vrh, je nejlepší domácího mazlíčka nechat vykastrovat. Je to bezbolestný a bezpečný zákrok, který dokáže zabránit nekontrolovatelnému množení, jehož výsledkem jsou nechtěná koťata.

Autorka: Monika Zelinková

Žádné komentáře:

Okomentovat