19.03.15

Jak zbavit kočku strachu ze samoty

Ještě donedávna byl tento problém popisován pouze u psů. Ukázalo se však, že i kočky mohou trpět
Draco Atton Moravia alias Sir Mumislávek
Xena Gold Sphynx alias Dáda von Prágl
nervozitou z pocitu samoty
. Svůj neklid pak řeší například nežádoucím chováním v bytě, ničením zařízení, špatnými hygienickými návyky, hlasitým mňoukáním apod. Nejsnazší a většinou nejzaručenější radou je pořídit si kočky hned od začátku dvě, případně k jedné dospělé později přibrat kotě (dospělá kočka snadněji přijme kotě než jinou dospělou kočku, kterou by mohla vnímat jako konkurenci).

Kromě dalších nesporných výhod budete mít zaručeno, že zvířátka se spolu sama zabaví a nebude jim činit žádný větší problém, když se ocitnou v bytě sama sobě napospas. Pak si dokonce můžete dovolit odjet s klidem na celý víkend pryč - stačí nachystat více potravy a vody, přidat jeden či dva záchodky navíc, a určitě nemusíte mít výčitky, že kočky zanecháváte o samotě. Pro větší klid duše můžete požádat sousedy či známé, aby se během víkendu u vás zastavili a chlupaté "sirotky" zkontrolovali, vyčistili jim záchodky a vyměnili vodu v miskách, případně si s nimi i chvíli pohráli. Po vašem návratu v neděli večer ale pravděpodobně svoje mazlíčky najdete ospale se šourající a mžourající za dveřmi - kočky totiž většinu času o samotě prospí a rozhodně po nás, lidech, nijak zvlášť neteskní. Jestli z jakéhokoli důvodu myšlenku na druhou kočku striktně odmítáte, nezbude, než jedináčkovi přes den vymezit prostor, kde nemá příliš šancí k demolování. Ideální je například prostorná koupelna nebo chodba. Kočka musí mít k dispozici vše potřebné, tedy vodu, jídlo, záchodek, hračky, pelíšky a škrabadlo.

Pokud vaši kočku trápí fakt, že ji na noc nepouštíte za vámi do ložnice, škrábe na dveře a volá vás, musíte být především důslední. Jste-li přesvědčeni, že o kočičí společnost v ložnici opravdu nestojíte, nikdy ji do ložnice nepouštějte. Jakmile uděláte jedinou výjimku, kočka nepochopí, proč ji druhý den vykazujete ven a bude se o to víc domáhat vpuštění. Včera to přeci zabralo! Před spaním si s kočkou intenzivně hrajte, snažte se ji unavit, pak jí ve zbytku bytu ponechte dostatek hraček k samostatnému zabavení, ideálně pak kočičí kamarádku, se kterou se vyřádí a nebude se tolik soustředit na dění za dveřmi ložnice. Pokud to ve vašem bytě lze provést, zavřete kočku v místnosti, která nesousedí s dveřmi ložnice. Opět je potřeba zajistit dostatek podnětů ke hraní, samozřejmě jídlo, vodu, záchodek a škrabadlo.

Na závěr nezbývá než zopakovat, že na samotu je jistě nejlepším lékem kamarád - druhá kočka. Není-li to z nějakého důvodu možné, je potřeba kočičce zajistit takové prostředí, ve kterém bude relativně spokojená a věnovat se jí hojně v čase, kdy jste doma. Pokud zvířátko něco z nervozity a nejistoty provede, nikdy je nesmíte trestat - kočka jedná instinktivně, nechápala by vaši zlobu, a ta by se zcela minula účinkem.

Autorka: Lenka Pazderková


Žádné komentáře:

Okomentovat