21.03.15

Změna krmiva pro kočky a jak na to

My všichni, co máme doma kočku či kočky, se dříve či později ocitneme před oním problémem,
kterým je změna krmiva. „Změnit či nezměnit?“ ptáme se a hledíme s obavami na kočku, co ta tomu řekne.

Proč měnit kočce krmivo
Důvody k tomu mohou být různé. Může to vyžadovat zdravotní stav kočky (např. je potřeba nasadit dietu). Nebo prostě máme jen pocit, že dosud používané krmivo už jaksi nevyhovuje, a to nové, které jsme objevili, bude jistě mnohem lepší.

A pak přijde ta chvíle. Nasypeme granule do misky a čekáme, co na to kočka. Kočka přijde, nedůvěřivě novou potravu očichá, a pak se na nás podívá: „Co to má znamenat?“

„To jsou nové granule,“ řekneme. „To snad nemyslíte vážně?“ řekne kočka svým pohledem a důstojně odkráčí od misky, aniž by se v ní čehokoliv dotkla.

Ano, tuto situaci jistě už mnozí z nás zažili, a možná ne jednou.

Zvyk je železná košile. A u koček to platí ne dvojnásob, ale přinejmenším trojnásob. Znamená to, že bychom neměli brát kočkám jejich oblíbenou značku?

Změna krmiva pro kočky musí být postupná
Krmivo samozřejmě kočce změnit můžeme a někdy ovšem taky musíme, např. ze zdravotních důvodů, jak již bylo naznačeno. Nemá samozřejmě smysl měnit krmivo samoúčelně. Ale když už k tomu přece jen musí dojít, je potřeba postupovat nanejvýš obezřetně, abychom kočku přesvědčili, že pro ni chceme opravdu to nejlepší.

Nasypat nové krmivo do misky a tu dát s nevinným úsměvem před kočku, je přesně to, co se zcela jistě mine se zamýšleným účinkem.

Změna musí postupná, minimální doba je osm dní. Ale raději dopřejme kočce a jejímu trávicímu traktu na seznámení s novým krmivem těch dní aspoň deset, v tomto případě opravdu není kam spěchat.

Jak začít se změnou kočičího krmiva
Kočka je ovšem, jak známo, tvor velmi rafinovaný a tak musíme být rafinovaní i my. Začneme tím, že do jejího původního krmiva přimícháme nepatrné množství krmiva nového. Jeho podíl pak postupně během následujících dní zvyšujeme, až nové krmivo zcela nahradí to předchozí.

Zjistili jste, že tato dobrá rada nefunguje? Tak to musíte zkusit ještě trochu jinak.


Jestli kočku zvykáte na nové konzervy, zkuste nové krmivo v konzervě ohřát na její tělesnou teplotu a staré neohřívat. Kočky zpravidla dají přednost teplejší konzervě.

Pokud měníte granule, zkuste kočku krmit přímo z ruky a tvařte se, že je to největší pochoutka na světě.

Možná je vaše kočka velmi vybíravá
Ale ani pak se nedržte hesla, že hlad je nejlepší kuchař, protože smyslem přechodu na nové krmivo není nechat kočku vyhladovět. Místo toho použijte zbraň, které neodolá ani ta nejzatvrzelejší kočka.

Kočky milují ryby. Když přimícháte do nového krmiva dostatečné množství nějakého rybího oleje, třeba ze sardinek, (jen dejte pozor, aby nebyl ostře kořeněný), pak se nenajde kočka, která by takovou misku odbyla lhostejným pohledem.

Je kočka s novým krmivem spokojená?
Určitě, ano. Takže už jen zbývá sledovat, jestli nové krmivo kočce opravdu takříkajíc sedlo. Pokud ano, tak nebude mít ani průjem, ani alergickou reakci, či v delším časovém horizontu problémy se srstí.

Pokud se však přesto v souvislosti s novým krmivem problémy objeví, pak je nutné navštívit veterináře, aby vám poradil, jaké krmivo bude pro kočku vhodnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat