26.09.14

Řeč těla koček aneb jak kočky mluví

Kočky se stejně jako ostatní živočichové potřebují nějak dorozumívat se svým okolím. Kvůli tomu, že neumí mluvit, si musely vytvořit širokou škálu různých gest a grimas, které jsou pro ostatní zvířata lehce srozumitelná. Bohužel, my lidé s tím občas míváme problémy.

Ocas kočky

Ocas vztyčený přímo nahoru
Takovouto polohu ocasu nejčastěji vidíme u koček, které potkají oblíbenou osobu nebo zvíře. Ocas se může lehce chvět. Potom kočky ocas o svoje oblíbence třou a ovíjí jej kolem nich. Tímto jednáním kočka ostatním sděluje: „Toto je moje." Pokud je v této poloze konec ocasu ohnutý ke straně, kočka se sice o nějaký objekt zajímá, ale je nejistá a neví, co přesně má dělat. Kočka, která se ocitla v nějakém sporu, bude mít ocas vzpřímený a lehce nakloněný. Dává tím najevo, že je připravena zaútočit a třeba vyhnat vetřelce ze svého teritoria. Pokud je ocas ve vzpřímené poloze ztuhlý a naježený, znamená to, že je kočka agresivní, v podstatě Vám takto vyhrožuje, že zaútočí.

Švihání ocasem
Když kočka švihá ocasem ze strany na stranu, je rozčilená. Pokud kočka švihne ocasem prudce a jen jednou, vyjadřuje tím: „Nechci s tebou mít nic společného." Většinou je takové švihnutí doprovázeno odvrácením pohledu, případně odchodem pryč.

Kočičí uši

Uši položené dozadu
Kočka s takto postavenýma ušima se připravuje k boji. Pravděpodobně se stalo něco, co ji rozrušilo a dalo jí důvod obávat se o svou bezpečnost.

Uši položené dopředu
Takto položené uši vidíme u koček, které číhají na kořist. Snaží se tak co nejvíce zmenšit a být nenápadné.

Vzpřímené uši
Vzpřímenýma ušima vyjadřuje kočka o něco zájem, například když zahlédne kořist.

Pohyby těla kočky

Otírání se
Když se kočka o někoho nebo o něco otírá, není to pouze vyjádření náklonnosti. Tímto způsobem kočka také označuje to, co jí patří. Pokud jde o lidi, většinou se tře celým tělem. Věci obvykle označuje třením brady.

Trucování
Pokud kočce za něco vyhubujete, může se stát, že se k Vám obrátí zády a bude trucovat. Stejně zareaguje, když se jí budete smát. Pokud se k Vám obrátí zády, nemusí pokaždé trucovat. Může se také jen snažit předstírat, že se nic nestalo.

Kočičí tlama

Olizování
Když se kočka olizuje, je nervózní a úzkostlivá. Pokud olizuje někoho jiného, je to projev sympatií a důvěry.

Kočičí úsměv
Kočky jsou schopné stáhnout koutky úst dozadu a vytvořit tak jakýsi úsměv. Ten značí spokojenost se sebou sama, je to výrazsamolibosti.

Co kočka dokáze s očima

Přivřené nebo zavřené oči
Kočka takovýmto výrazem vyjadřuje spokojenost, často bývá doprovázen předením.

Široce otevřené oči
Takto vypadá kočka, kterou něco vyrušilo a není si úplně jistá, o co jde.

Upřený pohled
Pokud kočka upřeně kouká do očí někoho jiného, pokouší se ho vytlačit z jeho teritoria. Když nezabere jen tento výhružný pohled, zaútočí. Proto byste nikdy neměli kočce zírat do očí. I kdyby Vaše úmysly byly přátelské, kočka by si to mohla špatně vyložit.

Kočky jsou schopné vyjádřit pomocí svého těla, mimiky a gest obrovské množství pocitů, přání a dalších věcí. Záleží jen na nás, jak dobře je budeme znát a jak jim porozumíme.

Autorka: Jana Hujerová

Žádné komentáře:

Okomentovat