17.09.14

Myslím, že má kočka je nemocná… asi

Podle čeho vlastně člověk - nelékař pozná, že je s jeho zvířetem něco v nepořádku? Kočka zpravidla
trpí potichu, vodítkem však jsou změny v chování (nechutenství, malátnost, žíznivost, ukrývání se,… či vnější zjevné symptomy (ztráta srsti, kulhání, zvracení, průjem, kašel aj.). Než se vydáme k veterináři, je dobré se na tuto návštěvu předem připravit. Nabízíme vám doporučení, čemu všemu byste měli věnovat pozornost, pokud myslíte, že je s vaší kočkou něco v nepořádku.

Několik údajů o zdravé kočce
Tělesná teplota
38,0 – 38,6°C
Činnost srdce a tep
120 – 140 tepů/min
Dýchání
20 – 30 vdechů/min
Hmotnost
2,5 – 7 kg
Pohlavní zralost
ve věku 5 – 9 měsíců
Délka březosti
58 – 63 dnů









Až se lékař zeptá na naši kočku
Pokud se nejedná o život ohrožující situaci a my máme podezření, že je naše kočka nemocná, lékaři nesmírně usnadníme stanovení diagnózy tím, že budeme schopni jasně odpovědět na jeho dotazy. V klidu domova si proto zodpovězte následující otázky, které vám veterinář jistě položí:

  1. Chování: Od kdy je změna v chování pozorována a jaký je její charakter (je zvíře klidné, apatické, nervózní, agresivní)? Má zvíře potíže s hybností?
  2. Hlad a žízeň: Žere kočka a kdy naposledy? Má chuť k jídlu stejnou, větší nebo menší? Jak je potrava přijímána (s nechutí, opatrně, s odporem)?
  3. Trus a moč: Kdy naposledy došlo k jejich odchodu? Jak často kočka se kočka vyprazdňuje? Jeví při tom potíže? Jaký je vzhled exkrementů a moči (červi, hlen, krev)? Je množství moči stejné, vyšší nebo nižší? Zodpovězení otázek ohledně vylučování může být obtížné právě tehdy, pokud se jedná o venkovní kočku, či v případě, že toaletu používá koček víc.
  4. Zvracení: Kdy poprvé a kdy naposledy, jak často? Zvrací kočka bezprostředně po krmení, příp. za jak dlouho po něm? Vzhled zvratků (strávené/nestrávené krmivo, hleny, žluč, krev, chlupy)?
  5. Všeobecně:Má kočka nějaké nápadné příznaky onemocnění (kašel, rýma, dávení, slintání,…)? Pobývala kočka v nedávno mimo domov (např. dovolená, kočičí hotel)? Změnilo se něco u vás doma (nové zvíře, narození miminka, stěhování,…)?
První pomoc pro kočky
Jsou situace, kdy na sepisování seznamu odpovědí a otázek není čas, kdy běží o kočičí život.  Najdeme-li kočku v bezvědomí, spočítáme jí počet úderů srdce za minutu – toto můžeme cítit na levé straně hrudníku, a pohledem na hrudník se přesvědčíme, zda kočka dýchá. Pokud ne, přistoupíme k umělému dýchání: Pokud bije srdce, krátce vdechujeme kočce přímo do tlamy a nosu. V případě srdečního zastavení přidáme i jemné stlačování hrudníku v intervalech asi 5 vteřin. Kočku převážíme k veterináři pokud možno na pravém boku, přikrytou dekou, s hlavou níže než tělo, aby mohly z tlamky vytékat krev či zvratky. V případě silného krvácení je nutno rány podobně jako u člověka podvázat, a to nad ránou. Lze použít i kompresní obvaz. Spáleniny ošetříme zchlazením studenou vodou či ledem. Máme-li podezření na otravu, vezme s sebou k veterináři i obal od jedu s etiketou.

Měření teploty kočky
Měření teploty je činnost, která by měla patřit mezi základní chovatelovy dovednosti. Jak tedy na to? Nejvhodnější k tomuto účelu je digitální teploměr. Jeho špičku potřeme vazelínou či olejem a zavedeme ji kočce do konečníku. Vězte, že kočce, která je při tomto úkonu klidná, je hodně špatně. U živějších zvířat je dobré mít k dispozici nápomocného člověka.

Zpracováno dle Anette Huhn, Kniha rad první pomoci pro kočky – Jak předcházet, rozeznat a léčit nemoci koček.

 Autorka: Iva Musilová 

Žádné komentáře:

Okomentovat