12.09.14

Kočka v literatuře

Kočka zprvu v literatuře moc zmiňována nebyla. Její oblíbenost ale v 19. století velmi vzrostla, což se projevilo i na tomto poli. Kočka začala hrát v povídkách i v románech velkou roli, někdy dokonce tu hlavní. Spisovatele přitahovala její povaha, vzhled, ale i jistá tajemnost. V současné době již není nouze pro milovníky tohoto zvířete sehnat knihu, která je určena buď jen kočkám, nebo protkána její osobností. Kočky velmi milovala například spisovatelka Sidonie-Gabrielle Colett. Kdysi dokonce napsala, že „kdo jednou spojí svůj život s kočkou, riskuje to, že bude bohatší."

Kočka v básních
Asi jeden z prvních slavných příběhů o kočce je datován do 9. století. Jejím autorem je irský mnich. Popisuje soužití mnicha a jeho kočky. Na další oslavné ódy si lidstvo muselo nějaké to století počkat.

Básníci často zmiňovali kočky ve svých dílech. Mnohdy i proto, že to byli jejich blízcí přátelé. Například Christopher Smart, britský básník, žijící od roku 1722, proslavil kocoura Jeoffreye. Část jeho sbírky s názvem Můj kocour Joffrey se stala dokonce předlohou k operetě. O dvě století později se ujal jejího zpracování autor Benjamin Britten.

Ruský básník a spisovatel Alexandr Sergejevič Puškin byl také velkým milovníkem koček. Velmi často se o nich ve svých dílech zmiňoval a dokonce je i kreslil.

Nadšeným obdivovatelem a chovatelem koček byl i nositel Nobelovy ceny za literaturu T. S. Eliot. Jeho kočkám dokonce připisoval lidské vlastnosti.

Kočka byla pro básníky prostě fenoménem i inspirací. Spousta děl je protkána jistým obdivem k těmto krásným a zároveň tajemným zvířatům.

Kočka a detektivové
Velmi známými kočičími detektivy jsou Koko a Yum Yum. Americká spisovatelka Lilian Jacksonová se nechala inspirovat siamskými kočkami. Byla jejich chovatelkou a jedna z jejích koček zemřela při pádu z okna. Následně začaly vznikat detektivní příběhy, kde se Koko a Yum Yum stávají chytrými zvířecími detektivy.

Velký milovník koček Edgar Alan Poe také proslavil kočku ve svých četných povídkách. Černý kocour Pluto totiž v jednom z jeho příběhů usvědčil svého majitele dokonce z vraždy, když ho omylem zazdil s jeho ženou, kterou zavraždil.

Kočka milovaná
Není snad žánr, ve kterém by kočka nehrála nějakou roli, často dokonce tu hlavní. Objevuje se v románech, básních, detektivkách, pohádkách nebo sci-fi. Mnoho umělců proslulo velkou láskou ke kočkám.

Kočky velmi miloval i Mark Twain. Na spoustě fotografiích s Twainem lze nalézt i kočky. Často se s nimi totiž nechával zvěčňovat. Dokonce jim dával i jména, která patřila slavným lidem.

Kočkám propadla i spisovatelka Collete. To dokonce natolik, že se je pokoušela napodobovat. V jedné ze svých povídek popisuje, jak dává muž přednost kočce před manželkou, která se ji snaží zabít.

Naučná literatura o kočkách
Dnešní trh nabízí nepřeberné množství knih právě pro kočky a o kočkách. Majitelé těchto mazlíčků mají možnost opravdu širokého výběru. Není prakticky problém seznámit se i s jednotlivými plemeny.

Pokud si kočku teprve pořizujete a nemáte úplně jasno v tom, jak začít, poradí knihy. Pokud jste již chovatel, můžete se dočíst, jak kočce pomoci, když je nemocná, jak řešit její chování, výcvik a podobně. Knihy poradí i potěší prostě úplně každého, kdo se chce kočkám věnovat.


Autorka: Naďa Kučerová

Žádné komentáře:

Okomentovat