09.09.14

"Moudra" o kočkách

Naši pokojoví tygři jsou opravdu fascinující zvířata. Z tohoto důvodu jsou kočky, které inspirovaly
mnoho známých spisovatelů a dalších slavných osobností, navždy zapsány v dějinách v podobě mnoha různých citátů. Sami jistě znáte několik rčení, která Vaši kočku skvěle charakterizují. Jeden z citátů, se kterým určitě budete plně souhlasit, zní: „Není většího daru, než kočičí lásky.“ (anglický spisovatel Charles Dickens).

Kočky doprovázejí člověka na všech kontinentech již po staletí. Proto není divu, že o kočkách existuje obrovské množství citátů v mnoha různých jazycích a z nejrůznějších časových období. Citáty většinou toto zvíře opěvují a vyzdvihují jeho vlastnosti a zvláštní schopnosti. Jen malé množství citátů má spíše negativní nádech, jako např. „Ten, kdo si hraje s kočkami, musí počítat i se škrábanci“ (španělský básník a spisovatel Miguel de Cervantes y Saavedra) nebo gruzínské přísloví: “Kočka nemiluje lidi, jen svůj příbytek u lidí“ či perské rčení „Hrnec není pod poklicí - a to je konec ctností kočky“.

 Kočky v českých citátech

Asi nejznámější české přísloví nejasného původu, které je dodnes velmi často metaforicky používáno, zní: “Když kočka není doma, myši mají pré.”

 Další méně známé české rčení (opět s metaforickým nádechem) tvrdí, že: “Potmě každá kočka černá.”

Česká lidová pranostika říká, že kalendářního dne 28. října platí: “Na Šimona a Judy kočka leze z půdy.” Velkým milovníkem koček byl také spisovatel Karel Čapek (1890 – 1938), který mimo jiné napsal knihu půvabných a úsměvných historek nazvanou Měl jsem psa a kočku. O vztahu psa a kočky Karel Čapek výstižně řekl: “Nikoliv s nepřátelstvím, ale s distingovaným opovržením pohlíží kočka na psa, tvora hřmotného a jaksi plebejského; jedná s ním s povýšenou a ironickou převahou; je to převaha bytosti samotářské nad duchem smečky. Toto veliké, ježaté a hlučné zvíře kvílí jako miminko, je-li necháno o samotě, a může se přetrhnout radostí, pustí-li je pán k sobě. Jaká slabost, myslí si kočka, zvedajíc obočí; já, co se mne týče, stačím sobě sama a dělám, co chci; a hlavně nedávám tak najevo své city, neboť to se nesluší.” Karel Čapek si také všiml, že každá kočka v sobě nese kus dávné divoké šelmy: “Kočka mezi lidmi je jenom kočka; kočka mezi kočkami je plíživý stín v džungli...”

Kočky ve světových citátech

Jak již bylo řečeno, citátů o kočkách jsou tisíce. Pojďme se nyní podívat na některé z nich. Znáte-li i Vy nějaká další zajímavá přísloví, rčení, citáty či pranostiky, neváhejte je uvést do diskuse pod článkem.

I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (všestranný italský umělec Leonardo da Vinci)

Mám rád kočky, protože mám rád svůj domov a ony se krok za krokem stávají jeho duší. (francouzský básník Jean Cocteau)

Střež se lidí, kteří nemají rádi kočky. (staré irské rčení)

Kdyby zvířata dovedla mluvit, pes by byl výřečný chlapík, zatímco kočka by byla graciézní dáma se vzácným darem nikdy toho neříkat příliš mnoho. Ze všech tvorů, které Bůh stvořil, se jen jediný nemůže nikdy stát otrokem. Tím je kočka. Kdyby bylo možno zkřížit člověka s kočkou, pak by byl mnohem dokonalejší. Jen kočka by si značně pohoršila. (americký spisovatel a humorista Mark Twain)

Jedině v tom domě bude štěstí a blahobyt, jehož práh překročí kočka. (ruské přísloví)

Kočky jsou zvláštní, tajemné bytosti. V jejich mysli se odvíjejí věci, o kterých ani nemáme tušení. (skotský spisovatel Walter Scott)

Kočičí oči jsou zrcadlo, skrz které mohou nemnozí vyvolení pohlédnout do říše víl… (staré keltské přísloví)

 Autorka: Iveta Šafaříková
Foto archiv Sphynx Cattery Mutiny,CZ

Krásné dny Vám přeje Sandra a Sphynx Cattery Mutiny,CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat