10.09.14

I kočka může přijít k úrazu - co pak?

Na naše čtyřnohé miláčky číhá spousta nebezpečí doslova na každém kroku. Zvláště pak na ty, kteří
mají možnost běhat venku. Nebezpečím jsou nejen lidské vymoženosti, ale i zlí lidé. Před vším je uchránit nelze, ale jistá prevence by probíhat v tomto směru měla. Navíc, pokud již k nějakému úrazu dojde, je potřeba vědět, jak postupovat.

Kočka a srážka s autem
Asi nehorší noční můra všech majitelů koček je právě to, že náš miláček může skončit pod koly auta. Zabránit tomu lze pouze tak, že kočce zabráníme přístupu na silnici. Jediné možné řešení někdy bývá, že kočka vůbec nesmí ven.

Pokud již ale ke srážce s vozem dojde, je nutné myslet na několik důležitých věcí. Občas se totiž stává, že kočka je jen vyplašená a vystrašená z otřesného zážitku. Žádné vnější poranění nenajdete. I tak je ale nutné navštívit veterináře, abychom se ujistili, že kočka neutrpěla poranění vnitřní. Dokonce i šok může mít pro vaši kočku fatální následky. Vnější poranění pak ošetříme. Rány vyčistíme, ale nikdy je neobvazujte. Zvířeti vše, co má na tělíčku, většinou vadí a stejně to odstraní. Pak je nutné opět vyhledat veterinární pomoc.
¨
Při zraněních vážnějších je nutné vždy vyhledat okamžitě veterinární pomoc.

Když kočka spolkne to, co nemá
I když jste opatrní sebevíc, stane se, že kočka sežere něco, co nemá. Může jí to uvíznout v krku nebo poškodit zažívací systém.

Pokud se kočka začne dusit, je nutné jednat rychle. Pokusíme se nejprve odstranit předmět z krku. Použijeme buď kapesník, nebo pinzetu. Pokud kočka dýchat přestane, je nutné zahájit umělé dýchání podobně, jako je to u lidí, čili z úst do úst. Můžeme zahájit i masáž srdce. I když se nám kočku takto zachránit podaří, je nutné ji opět dovézt co nejrychleji k veterináři.

Zvláště v letních měsících se může stát, že kočka uloví včelu či vosu a dostane žihadlo do tlamičky. I tady hrozí udušení. Postup záchrany je pak stejný.

Pokud uvízne kočce cokoliv v zažívacím traktu a způsobí vnitřní poranění, je těžké toto odhalit. Ale pokud zjistíte, že kočka přestala z vám neznámého důvodu přijímat potravu, špatně se vyprazdňuje a je netečná, může být právě tohle příčina. Pak je nutné udělat rentgen, aby se vaše podezření buď potvrdilo, nebo naopak vyvrátilo.

Otrava u kočky
Další možnost, jak může váš mazlíček přijít k velké úhoně, je právě otrava. A nemusí se vždy jednat jen o zlého souseda, který nemůže kočky vystát. Kočka může pozřít otrávenou myš nebo přímo návnadu na hlodavce. Také požírání některých rostlin může mít pro kočku fatální následky. Buď proto, že jsou jedovaté samy o sobě, nebo jde o pozření rostliny pohnojené. V podobě různých otrav číhá na kočku také mnohé nebezpečí.

Že je kočka otrávená, poznáte na její malátnosti, špatně dýchá a sliznice jsou namodralé. Dále se objevuje nadměrné slinění a dávení. Kočka má nepřítomný pohled. Pokud kočka nepozře látky chemické, které mohou leptat sliznice, je první pomoc možná v podobě vyvolání zvracení. Toho docílíme tak, že osolíme vodu, kterou jí vpravíme do tlamičky pomocí injekční stříkačky, samozřejmě bez injekce. Pak je potřeba ihned vyhledat lékařskou pomoc. Zhruba do dvou hodin je totiž jen vstřebán do těla tak, že zvracení již stejně nepomůže. Navíc, po dvou hodinách po otravě už jsou v ohrožení i důležité orgány.

Kočičí pády
U koček se všeobecně traduje, že dokáže přežít pád i z větší výšky díky tomu, že má schopnost dopadnout na všechny čtyři. Rozhodně to ale neznamená, že je kočka nesmrtelná. Dokonce i pád z malé výšky jí může znamenat závažné zranění. Z výšky větší si může poranit právě končetiny a přivodit i další zranění.

Asi největším nebezpečím pro kočku je balkón. Pokud se vyskytuje kočka v domácnosti, kde má přístup na balkón, měl by být dostatečně zabezpečený. Další možností, jak spadnout, je několik. Kočka vyleze například na strom, kde zapomene na výšku pod sebou a skočí třeba po ptáčkovi. Kočka není zvíře hloupé, a pokud je to nad její možnosti, sama by neskočila. Ale právě její lovecký instinkt může za to, že se prostě zapomene.

Takto zraněnou kočku je nutné opět dovézt co nejrychleji k veterináři. K ošetření po pádu by mělo dojít i v případě, že kočka žádná vnější zranění nevykazuje. Veterinář pak může vyloučit případná zranění vnitřní.

Na naše mazlíčky číhá všude nějaké nebezpečí. Je tedy potřeba se snažit alespoň zabránit tomu, aby k úrazům docházelo. A pokud k němu již dojde, je nutné vědět, jak kočce pomoci.

 Autorka: Naďa Kučerová

Krásné dny Vám přeje Sandra a Sphynx Cattery Mutiny,CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat