02.09.14

Jak si stojí kastrovaný kocour v kočičí hierarchii

Mezi kočkami po celém světě existují různé formy soužití. Kočky jsou individuální stvoření, a ač se o
nich říkávalo, že jsou samotářské, opak je pravdou. Stejně tak jako potřebují pozornost svého člověka, potěší je většinou i společnost dalších koček. Obývá váš domov více než jedna kočka? Potom jste si pravděpodobně všimli, že se v jejich společenství vytvořily různorodé a pestrobarevné kočičí vztahy.
Kočky jsou nevyzpytatelné, stejně jako jejich vzájemné soužití. Vše musíme vypozorovat a učit se ze získaných zkušeností, teoretické znalosti zde moc neuplatníme.
¨
Volná hierarchie u koček domácích
Víceméně platí, že kočky domácí spolu žijí ve volné smečce, která nemá ani pevnou strukturu ani přesně vymezené hranice. Ve společné domácnosti se tedy kočky většinou vzájemně tolerují. Může se však stát, že jedna z nich tyto nepsaná pravidla začne porušovat. Například pokud budete mít stárnoucí kočku a mladou hravou kočku. Ta mladší bude starší kolegyni provokovat a to často povede ke zvýšení agrese u starší kočky. Často tu máme i kočku, která je na vrcholu společenství. O vrcholovou pozici spolu kočky budou pravděpodobně bojovat.

Přivádíte si domů nového kočičího mazlíčka? Nebojte se, i přes počáteční potyčky ho zaběhlé společenství brzy zařadí do své sociální hierarchie. Střety koček kupodivu přispívají ke stabilitě hierarchie a mají na ni tak pozitivní vliv. Mezi střety patří např. hrozba, imponující, usmiřovací a podřízené chování či dodržení individuálního prostoru kočky. Tyhle rituály se vyskytují hlavně u kocourů. Jsou-li v jedné smečce dva kocouři, chovají se vzájemně agresivně. Není to však pravidlem, některé jedince ve smečce či ve svém teritoriu může kocour tolerovat.

Při krmení koček se většinou hierarchické principy nadřazenosti a podřazenosti neuplatňují. Kočky se neperou o potravu, nedávají si navzájem při jídle přednost a nezáleží jim ani na tom, z jaké misky žerou.

Velké kočky a jejich smečky
A jak je to ve volné přírodě? Kočky sice netvoří tak silné smečky jako třeba psi, ale ve svém společenství mají sociální strukturu, která zahrnuje statusy a role. Velké kočky se sdružují spíše na základě své rodinné příbuznosti. V těchto smečkách je na vrcholu matka kočka neboli matriarchát.

Postavení kastrátů v kočičí hierarchii
Z knížek vyčteme, že kastráti jsou až na samotném konci kočičího společenství. Ostatní kočky je i napadají a tím se snaží dostat v žebříčku nahoru. Agresivní bude hlavně nekastrovaný kocour vůči kastrovaným kočkám i kocourům. Vyhroceně se může stát, že kastrát je ze smečky vyhnán a musí si hledat nové teritorium.

Ovšem v případě, že kastraci podstoupí kočka, která je na vrcholu, může se posléze smečka i rozpadnout.

Abychom předešli utiskování kastrovaných koček, poskytneme jim potřebnou ochranu a dostatek pozornosti, která by však neměla vést ke vzájemné žárlivosti. Podle mých zkušeností se i kastrovaná kočka může navzdory veškerým pravidlům vyčteným z knížek chovat teritoriálně.


Autorka: Lucie Kocábková

Krásné dny Vám přeje Sandra a Sphynx Cattery Mutiny,CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat