13.10.14

Lékárnička pro kočky

Kočičí nouzové situace lze definovat jako kritické zdravotní situace, při kterých je zapotřebí okamžitý lékařský zásah. Pořízení lékárničky první pomoci pro kočky je vhodný prostředek, kterým lze okamžitě zasáhnout v případě potřeby akutního ošetření a umožnit tak kočce v rámci možností bezpečný přesun k veterináři, který následně poskytne odbornou pomoc. Navíc velká část materiálu nacházejícího se v lékárničce bude užitečná i v případě nutnosti poskytnutí pomoci lidem, případně jiným zvířatům ve vaší péči.

Obsah lékárničky první pomoci pro kočky
Pokud uvažujete nad pořízením lékárničky pro vaši kočku, máte dvě možnosti. První z nich je koupit lékárničku pro kočky v některém obchodě s chovatelskými potřebami. Druhou možností je si pořídit jednotlivé zboží, které by se mělo v lékárničce nacházet. Ideální je pořídit si nejméně dva balíky, přičemž první bude neustále k dispozici u vás doma, zatímco druhý bude neustále připraven pro případ zásahu ve vašem vozidle.

Ve vaší lékárničce by se měl nacházet následující materiál: Svítilna s bateriemi a náhradní baterie pro případ výměny, bavlněné polštářky a tampony, nůžky, pinzety, antibakteriální krém, peroxid vodíku, alkohol na odřeniny, antiseptické ubrousky, vodítko, dlaha, styptický prášek pro zastavení krvácení, léky užívané kočkou na předpis od veterináře, sterilní latexové rukavice, výplach očí, kniha o první pomoci pro kočku i pro lidi, minerální olej, aspirin, Benadryl, deka, velká láhev vody, balení samoohřívací vody, samoaktivační led, krém Hydrokortizon, kopie veterinárních dokladů a teploměr.

Kdykoli je to možné, mějte po ruce mobilní telefon s uloženou předvolbou čísla 112 a čísla na veterinární pohotovosti, který se tak stane vhodným doplňkem této lékárničky. Zároveň s tím nezapomínejte pravidelně kontrolovat stav baterie vašeho mobilního telefonu, aby se vám nestalo, že v případě potřeby se nedovoláte na zamýšlené číslo.

Lékárnička pro kočky a jak poskytnout první pomoc zvířeti

Jakmile jste vytvořili lékárničku první pomoci pro vaši kočku, je zapotřebí se naučit používat její prostředky. Některé veterinární stanice nabízejí kurzy první pomoci pro zvířata, a některé informace lze získat i prostřednictvím Červeného kříže. Takto organizované kurzy trvají většinou jeden až dva dny, a v rámci tohoto kurzu můžete získat i důležité brožury s alespoň povrchními informacemi shrnujícími zásady první pomoci. Uschovejte si ji do lékárničky či do její těsné blízkosti. Většinou je obsah kurzu první pomoci podobný obsahu kurzu první pomoci pro lidi – naučíte se, jak pomoci zvířeti, které se dusí, jak rozpoznat šok, jak čistit a obvazovat či jak se zachovat v případě hadího uštknutí vaší kočky.

Lékárnička pro kočky není vše

I když investujete čas a náklady do vytvoření lékárničky pro poskytnutí první pomoci, samo o sobě to není dostatečné. Pro to, abyste dokázali vaší kočce poskytnout efektivně první pomoc, musíte na to být jednak psychicky připraveni, a jednak také musíte vědět, jak na to. Se znalostmi o poskytnutí první pomoci můžete zachránit život postiženého nejen čtyřnohého, ale i dvounohého, protože pravidla první pomoci jsou v řadě případů velmi podobná. Na poskytování první pomoci je dokonce možné si nechat vystavit certifikát, se kterým potom můžete poskytovat první pomoc na profesionální úrovni. Tento certifikát je nutné obnovovat alespoň jednou za dva roky.

Získejte pro sebe certifikát potvrzující vaši odbornou znalost poskytování první pomoci zvířatům. Vaše rodina i vaši přátelé toto jistě ocení.

autor článku: Petr Zuleger


Žádné komentáře:

Okomentovat