04.10.14

Kočky a jejich devět životů



Jedná se pouze o otřepané klišé, mytizaci či pravdivý výrok o tom, že kočka má devět životů? Proč
tomu tak je? Člověk by jí mohl leckdy závidět její um ladnosti a stability při pohybu ve výškách, při chůzi po střešních krovech, odpočinku v korunách stromů.

Kočičí dovednosti a instinkty jsou vědci „mikroskopicky“ prozkoumávány již řadu století.  Pomalu se snaží vniknout „pod kůži“ kočičí motoriky a probádat tajemství „komnat“ jejich nadpřirozených schopností.
Kočky jakoby disponovaly „supermanovským“ fyzičnem, které jim dopomůže k tomu, aby přežily pád i z těch nejvyšších pater a dopadly pokaždé na všechny čtyři. Jejich tělo se dokáže natolik obratně zkoordinovat a flexibilně se adaptovat způsobu dopadu, aby se jim nic nestalo.

Jejich svalové proporce, pružnost, síla a ohebnost kostí, jim zaručují stoprocentní šanci přežít i téměř nemožné.

 Jak kočky regenerují své tělo
Je potvrzeno, že kočka se dokáže vylízat i z těch nejhorších ran a patálií. Regenerace kočičího organismu by se dala přirovnat k tomu, jako když otočíte kouzelným prstenem princezny Arabely. Kočičí nervový systém restartuje jejich poškozené funkce a obnoví tak původní činnosti.

I díky tomuto jevu se kočka v moderní medicíně stala součástí léčby lidí s nemocným pohybovým aparátem nebo při řadě nervových onemocnění. Hřejivá kočičí náruč a slastné vrnění sálají tónem pohody. Blahodárné kočičí „vlnobití“ se přenáší na člověka a zároveň má vliv na jeho duševno. I proto kočky svým ledabylým a nikam nespěchajícím vystupováním vysílají pozitivní signály, které jsou důležitým „hnacím motorem“ na zlepšení lidské nálady. Staly se nedílnou ikonou tzv. felinoterapeutických „dýchánků.“

 Kočky mají noční vidění a šestý smysl
Kočičí oči jsou jejich „baterkami,“ když se pod rouškou tmy vydávají na noční obhlídku terénu. Nejen rafinovanost jejich očí, ale i hmatové vousky, mňoukavé „zpěvy,“ kočičí srst, tlapky a polštářky jsou tajuplnými součástmi neuvěřitelných a (ne)probádaných kočičích schopností.

Kočičí magičnost se projevuje např. i tím, s jakou jasností dokážou kočky predikovat např. zemětřesení. Člověk zůstane navždy konsternován a fascinován mystikou kočičího bytí. My, lidé, můžeme jen tiše závidět a obdivovat jejich „čich“ na to, jak žít kočičích (ne)obyčejných devět životů.

 Autorka: Andrea Ctiborová




Žádné komentáře:

Okomentovat