12.01.15

Tajemství kočičího zraku

Xena Gold Sphynx alias Dáda
Zrak je pro kočku nejdůležitějším smyslem. Vidí však kočka ve tmě? Dokáže rozlišovat barvy? Vnímá svět stejně jako člověk? A proč kočka nemusí mrkat tak často jako my lidé? Odpovědi na tyto otázky vás možná překvapí. Následující článek se pokusí poodhalit některá tajemství kočičího zraku.

Vidí kočky i v naprosté tmě?
Kočičí zrak je výborně uzpůsobený k vidění ve tmě. Sami jistě víte, že zorničky oka se v šeru rozšíří. Zorničky kočky domácí jsou ze všech kočkovitých šelem nejlépe vyvinuté. Pro vidění v šeru kočce dobře slouží také tzv. reflexní vrstva, což jsou speciální buňky v oku kočky, které zlepšují vidění ve tmě a zároveň způsobují onen známý efekt svíticích očí (jedná se o zlatý nebo zelený odlesk). V dřívějších dobách byly kočky právě pro tyto svítící oči spojovány s ďáblem. Kočka tedy v šeru a ve tmě vidí cca šestkrát lépe než člověk. K vidění jí stačí minimum světla, např. svit Měsíce nebo hvězd, vzdálená lampa pouličního osvětlení, rozsvícené okno v ulici, atd. V naprosté tmě bez jakéhokoliv minima světla však (stejně jako lidé) nevidí vůbec nic.

Vidí kočky barvy?
S odpovědí na tuto otázku si vědci lámali hlavu poměrně dlouhou dobu. Původně se vědci domnívali, že kočky jsou barvoslepé. Postupem času však bylo prokázáno, že kočky dokáží rozlišit červenou, zelenou, modrou i žlutou barvu, přičemž nejsilněji vnímají modrou a zelenou. Kočky tedy vidí barevně, ale samotným barvám nepřikládají vůbec žádný význam. Pro lov kořisti prostě není důležité, jakou má např. pták barvu peří, a tak bude kočka se stejnou vervou lovit hnědého vrabce i papouška hýřícího všemi barvami. Za šera kočka rozeznává pouze černou, bílou a odstíny šedé.

Kočka Vás rozpozná až na 100 metrů
Kočičí zrak je zaměřený na pohyb. Kočka je výborný lovec a musí umět rozeznat sebemenší pohyb kořisti. Proto kočičí oči výborně vnímají např. pohyb stébel trávy, pohyb listů v keři nebo letící hmyz. Nejlépe kočka zaostří objekt ve vzdálenosti 2 až 6 metrů. Známého člověka pak dokáže rozpoznat až na vzdálenost 100 metrů. Objekty ve značné dálce (cca několika set metrů) nijak nepřitahují kočičí pozornost, a to zřejmě z důvodu, že kočka nedokáže do velké dálky náležitě zaostřit (kočky jsou tedy zřejmě mírně krátkozraké).

Musí kočky mrkat?
Všimli jste si, že kočka nemusí mrkat tak často jako člověk? Má totiž k dispozici tzv. třetí víčko (neboli mžurku) se slznou žlázou. Mžurka však není za normálních okolností v oku vidět. Naopak někdy bývá třetí víčko viditelné, když je kočka nemocná.

Mezi nejčastější oční choroby patří zánět spojivek, poranění rohovky (často kvůli bitce v kočičím revíru) nebo časté slzení z důvodu alergie. Kočce nepodávejte lidské léky a masti a vždy vyhledejte veterináře. Neléčené oční záněty by mohly v krajním případě vést ke slepotě.

Kočičí oči mohou mít nejrůznější barvy. Nejtypičtěji se jedná o zlatou, zelenou a oranžovou. Siamské kočky mívají modré oči. Zajímavostí je, že bílé kočky s modrýma očima bývají často hluché. Ať už je však barva očí vaší kočky jakákoliv, jistě je to právě pro vás ta nejkrásnější barva. Někdy se zdá, jakoby se kočka svýma tajemnýma očima dívala až do vaší duše.

 Autorka: Iveta Šafaříková


Žádné komentáře:

Okomentovat